Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ. Ο «ΑΡΙΣΤΟΣ» ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΗΘΙΚΗΣ – ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ-ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


     Καταγγέλλουμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, ο οποίος είχε διατελέσει και Διοικητής Νοσοκομείων  επί Κυβερνήσεων Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ, διότι με απόφαση του, πέρα από κάθε έννοια ηθικής και ταυτόχρονα καραμπινάτης παρανομίας, καθαίρεσε την Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, καθώς και την Τομεάρχη με 37 χρόνια προϋπηρεσία. Το σκανδαλώδες στην όλη υπόθεση είναι ότι τοποθέτησε στη θέση τους την 36η και την 59η από τη κατάσταση Κατάταξης γεγονός για το οποίο η Υπηρεσία του Νοσοκομείου αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω απόφαση του κ. Διοικητή παράνομη, καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας υποπίπτοντας σε 2 μεγάλες παρανομίες:
 
1. Τροποποιεί προγενέστερες αποφάσεις του 2014(20-3) και  του 2016 (5-9) χωρίς να έχει το δικαίωμα, μια και οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν ολοκληρωθεί κατά το χρόνο έκδοσής τους. Και μάλιστα από άλλους Διοικητές, που υπογράφουν τις συγκεκριμένες Αποφάσεις. Ξέραμε ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει συνέχεια. Τώρα με τον συγκεκριμένο Διοικητή, αλλά και άλλους, μάθαμε ότι έχει και αναδρομικότητα(!!) και δυνατότητα τροποποιήσεων(!!).  Γιατί το κάνει αυτό, αφού γνωρίζει ότι είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ; Γιατί οι αποφάσεις του 2014 και του 2016 έχουν εκδοθεί και έχουν ισχύ μέχρι «μέχρι την επιλογή και τη τοποθέτηση Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Προϊστάμενων Τομέων και Τμημάτων  από τα Συμβούλια Επιλογής…». Εφόσον δεν έχουν γίνει κρίσεις, οι αποφάσεις αυτές είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ και ο κ. Διοικητής δεν θα μπορούσε να βγάλει καινούργιες. Έτσι καταφεύγει στη τροποποίηση των αποφάσεων, αλλάζοντας τα ονόματα, διατηρώντας το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής.
2. Στην αιτιολογία της απόφασης επικαλείται «σύμφωνα με τις διατάξεις του Υ.Κ , κατά τήρηση και του προβαδίσματος των κατηγοριών…»  Καλά ο κ. Διοικητής δεν ξέρει ότι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία δεν ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών και υπάρχουν ειδικές διατάξεις που υπερισχύουν ; Ας του Θυμίσουμε τις σχετικές διατάξεις.Α) 2071/92 Άρθρο 103 «1. Θέσεις διευθυντών, τομεαρχών, προϊσταμένων και υπευθύνων της νοσηλευτικής υπηρεσίας, νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κέντρων υγείας, καταλαμβάνονται από νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ, με εξαίρεση τα μαιευτικά τμήματα και τα κοινωνικής ιατρικής στα οποία προΐστανται• μαίες και επισκέπτες αντιστοίχως. Β) Νόμος 2272/2014 Άρθρο 26«2. Μέχρι την πλήρη συμμόρφωση στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όπως αυτός θα καθοριστεί στους υπό κατάρτιση οργανισμούς αυτών, εφαρμόζονται τα κάτωθι: Για τις θέσεις ευθύνης όλων των οργανικών μονάδων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, για τις οποίες προβλέπεται να καταλαμβάνονται από υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, ισχύει η διαζευκτική δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων αυτών. Γ) Νόμος 4600/2019 Άρθρο 124 « Προϊστάμενοι νοσηλευτικής υπηρεσίας Τα άρθρα «ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» των οργανισμών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο σημείο που αναφέρεται η περίπτωση της νοσηλευτικής υπηρεσίας αντικαθίστανται ως εξής: «Στη Διεύθυνση, στους Τομείς και στα Τμήματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Νοσηλευτικής ή ΤΕ Νοσηλευτικής, με εξαίρεση τα νοσηλευτικά τμήματα που καλύπτουν τα Μαιευτικά – Γυναικολογικά Τμήματα, στα οποία προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής εκτός αν δεν υπάρχουν υπάλληλοι του κλάδου αυτού, οπότε προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΤΕ Νοσηλευτικής...»

     Καλούμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου να ανακαλέσει άμεσα την θλιβερή, απάνθρωπη και παράνομη απόφασή του. Σε αντίθετη περίπτωση καλούμε τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ καθώς και τον Υπουργό να παρέμβουν άμεσα  ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η αρχή της αξιοκρατίας, ιδιαίτερα μάλιστα αυτήν την περίοδο που όλο το νοσηλευτικό προσωπικό ανά την χώρα δίνει τον αγώνα ενάντια στον «ύπουλο και αόρατο εχθρό», όπου οι Νοσηλευτικές Υπηρεσίες δεν έχουν την πολυτέλεια για να αντέξουν τέτοιου είδους κλυδωνισμούς. 

     Ιδιαίτερη δε αναφορά πρέπει να γίνει στην Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του «Χατζηκώστα», γνωστή  και καταξιωμένη ανά το Πανελλήνιο για το ήθος της, για την προσφορά της στο χώρο της Νοσηλευτικής αλλά και για τους αγώνες της για την αναβάθμιση και την κοινωνική καταξίωση του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος, συμμετέχοντας σε υψηλές θέσης Θεσμικών Επαγγελματικών και Επιστημονικών φορέων της Νοσηλευτικής.

Τέλος οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ του Σωματείου Εργαζομένων του «Χατζηκώστα» θα έπρεπε να ντρέπονται για την απόφασή τους να μην αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την παράνομη απόφαση του Διοικητή. Άλλωστε ο καθένας κρίνεται για την στάση του και την ηθική του.
O tempora! Ο mores!
                                                         
Ω καιροί, ω ήθη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.