Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΕΘΕΣΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ COVID-19

 

     Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, έγινε στον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, εκδήλωση διαμαρτυρίας από το Σωματείο των εργαζομένων του.

    Οι Εργαζόμενοι Υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τον χειρισμό της οργάνωσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα με την πανδημία COVID-19, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον διοικητή.

Το Σωματείο των Εργαζομένων ενημερώνει και καταγγέλλει ότι:

  • Τα ύποπτα κρούσματα COVID-19 δεν εξετάζονται εκτός του χώρου των Επειγόντων Περιστατικών αλλά, ενάντια στις οδηγίες του ΕΟΔΥ, εξετάζονται στο ίδιο χώρο.
  • Η κλινική COVID-19 είναι δίπλα στο κυλικείο, με αποτέλεσμα να αναμειγνύονται επισκέπτες, άλλοι ασθενείς και ασθενείς COVID-19.
  • Στην κλινική COVID-19 δεν υπάρχουν αποκλειστικοί γιατροί, με αποτέλεσμα ο εφημερεύων γιατρός να επισκέπτεται τόσο τους ασθενείς COVID-19 όσο και τους υπόλοιπους ασθενείς του νοσοκομείου, μετακινούμενος συνεχώς και εναλλάξ σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.
  • Η απογευματινή και βραδινή βάρδια των νοσηλευτών της κλινικής COVID-19 καλύπτεται από έναν(1) νοσηλευτή σε αντίθεση με την ρητή οδηγία του ΕΟΔΥ ότι πρέπει να είναι δύο(2)

     Θα χανόταν η δυνατότητα της πληροφόρησης των πολιτών της Πόλης επειδή για αυτό είχε φροντίσει το Υπουργείο Υγείας και εφάρμοσε ο διοικητής του νοσοκομείου με την απαγόρευση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να εισέλθουν στο χώρο όπου γινόταν η εκδήλωση Διαμαρτυρίας. Ευτυχώς οι Εργαζόμενοι μετέφεραν την διαμαρτυρία τους εκτός της Πύλης του νοσοκομείου και μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με τα ΜΜΕ, ώστε να κοινοποιήσουν τους λόγους της διαμαρτυρίας τους. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO

Ακολουθεί αναλυτικά η Ανακοίνωση του  



ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 

Χαλκίδα, 2/11/2020

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Διαμαρτυρόμαστε για τη μέχρι σήμερα διαχείριση των ύποπτων και θετικών περιστατικών με covid19, καθώς και για την προστασία του προσωπικού.

  Ως σύλλογος εργαζομένων είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε σκληρά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς συναισθανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης μας , πλην όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε τα κακώς κείμενα που δείχνουν την έλλειψη οργάνωσης, ώστε τελικά να οχυρωθούμε όλοι αποτελεσματικότερα και να είμαστε σε καλύτερη θέση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό που απειλεί την υγεία όλων μας.

Δυστυχώς σήμερα στο Νοσοκομείο Χαλκίδος δεν τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, στη διαχείριση των ύποπτων καθώς και των θετικών περιστατικών με covid19.

 Πιο συγκεκριμένα στα ύποπτα κρούσματα covid -19  δεν γίνεται διαλογή εκτός του ΤΕΠ, από εκπαιδευμένο ιατρό και νοσηλευτή, αλλά αντίθετα εισέρχονται στο χώρο διαλογής του ΤΕΠ .

Τα όσα δε ορίζει ο ΕΟΔΥ μπορούν άμεσα να γίνουν καθώς υπάρχουν 2 οικίσκοι που μπορεί να λειτουργήσουν ως χώρος διαλογής και παραμονής ύποπτων περιστατικών. Όπου αφού διαμορφωθούν και εξοπλιστούν κατάλληλα θα πρέπει να γίνεται  η διαλογή όλων των ύποπτων περιστατικών (εμπύρετων ή μη), από γιατρό και νοσηλευτή, οι οποίοι θα είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι. Εκεί θα πρέπει γίνεται και το τέστ για τον κορωνοϊό. Τα ύποπτα περιστατικά θα παραμένουν στους οικίσκους, έως ότου βγει το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα των τέστ επιβάλλεται  να βγαίνουν όσο το δυνατό συντομότερα ώστε να κινούνται γρήγορα τα περιστατικά.

Τέλος επιβάλλεται να τοποθετηθεί στέγαστρο έξω από τους οικίσκους γιατί οι ασθενείς θα είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα.

Περαιτέρω, ζητήματα υπάρχουν και με τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από covid 19:

            Η κλινική που δημιουργήθηκε εντός του Νοσοκομείου Χαλκίδος ως κλινική covid είναι σε κεντρική θέση του ισογείου, με είσοδο προς την πλευρά του κυλικείου του Νοσοκομείου! Έτσι ασθενείς με covid διέρχονται έμπροσθεν από το χώρο του κυλικείου!

Η είσοδος της κλινικής covid δεν διαθέτει στέγαστρο, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να είναι εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα, μέχρι να εισέλθουν στο χώρο της κλινικής.

Στην συγκεκριμένη κλινική που προορίζεται για τους ασθενείς covid δεν υπάρχει καμία αποκλειστική απασχόληση ιατρών. Στους νοσηλευόμενους με covid προσέρχονται ιατροί  που εξυπηρετούν και στο υπόλοιπο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γιατρός που εφημερεύει θα μεταβεί και στο χώρο νοσηλευομένων με covid, αλλά και στους λοιπούς ασθενείς του νοσοκομείου. Ήδη η ένωση ιατρών νοσοκομείων Ν. Ευβοίας έχει συντάξει και έχει αποστείλει αρμοδίως σχετική επιστολή διαμαρτυρίας όπου επισημαίνεται  μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι ο ίδιος εφημερεύων ιατρός πρέπει να καλύπτει στο ίδιο 24ωρο , τακτικά πρωινά ιατρεία, ΤΕΠ και παράλληλα τη νεοσύστατη κλινική COVID , μετακινούμενος συνεχώς κι εναλλάξ στα τμήματα αυτά .

 Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό επιβάλλεται όλες οι βάρδιες να καλύπτονται από εκπαιδευμένο προσωπικό. Για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της κλινικής covid θα έπρεπε τουλάχιστον ένας νοσηλευτής με κατάλληλο εξοπλισμό να βρίσκεται εντός της μονάδας και ένας έξω από τη μονάδα, ώστε να τον επικουρεί. Εντούτοις εξυπηρετείται από έναν νοσηλευτή, στην απογευματινή και στη νυχτερινή βάρδια, όπου είναι και το μοναδικό άτομο το οποίο βρίσκεται συνέχεια στην κλινική covid και είναι υπεύθυνο για 7-9 άτομα, το τελευταίο διάστημα.

Επειδή όπως προβλέπεται επίκειται αύξηση των κρουσμάτων covid και αναμένεται ότι ο ερχόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος λόγω της πανδημίας, επείγει η άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που τίθενται ειδικά ως προς την διαλογή των ασθενών και ως προς την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών που νοσούν με covid.

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.