Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΑΓΩΝΑΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ


ΑΓΩΝΑΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο 3ο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, ο επικεφαλής της παράταξης μας «Αγώνας - Αντίσταση – Ανατροπή» Τάσος Αντωνόπουλος,  στην εισήγησή του έθεσε προς συζήτηση, κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, το ζήτημα της Μετεξέλιξης του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού, όπως είχε δεσμευτεί δημόσια.
Δυστυχώς η προσπάθεια της παράταξής μας για την πραγματοποίηση ενός γόνιμου διαλόγου για την διαμόρφωση των θέσεων της ΠΟΕΔΗΝ για ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα έπεσε στο κενό με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Γιαννάκου, καθώς και των παρατάξεων της πλειοψηφίας ΔΗ.ΣΥ(ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ.
Ο Γιαννάκος, γνωστός για τα αντιδημοκρατικά αισθήματα από τα οποία διαπνέεται, όντας «αλλεργικός» σε κάθε έννοια Δημοκρατικού Διαλόγου εντός των τειχών της Ομοσπονδίας, υποστήριξε, ότι η θέση της ΠΟΕΔΗΝ για το  ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό, έχει διαμορφωθεί από τις ψηφοφορίες του 15ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας και είναι  το φθηνό και παρωχημένο ιδεολόγημα  που αναγράφεται στο εγχειρίδιο που μοιράστηκε στους αντιπροσώπους πριν την έναρξη του Συνεδρίου!!!!!
Η παραπάνω δήλωσή του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπολοίπων παρατάξεων ΠΑΜΕ, ΑΡΜΑ(ΣΥΡΙΖΑ), ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΜΕΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ, καθώς κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ δεν συζητήθηκε κανένα θέμα σχετικά με το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό και δεν πραγματοποιήθηκε καμιά ψηφοφορία.
Το τελευταίο δε χρονικό διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας 2 Ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ όπου παρουσιάζονται οι θέσεις της πλειοψηφίας γενικότερα για το Νοσηλευτικό Κλάδο  ΔΗ.ΣΥ(ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ, οι οποίες είναι μνημεία ψεύδους και στα οποία επιχειρείτε η διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Η παράταξή μας, πιστή στις δεσμεύσεις της, παρουσιάζει σήμερα τις θέσεις της για τα μείζονα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά ζητήματα του Νοσηλευτικού Κλάδου, ευελπιστώντας να συμβάλει  εποικοδομητικά στο διάλογο που υφίσταται το τελευταίο χρονικό διάστημα στους κόλπους της Νοσηλευτικής Κοινότητας  για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που την ταλανίζουν.

Συνάδελφοι 

Η ποικιλομορφία στον Νοσηλευτικό Κλάδο είναι μία από τις αιτίες δυσλειτουργίας των Νοσοκομείων αλλά και ένα πεδίο αδικίας σε βάρος των εργαζομένων σε αυτά.
Νοσηλευτές που στην πλειονότητα τους προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες, διαχωρίζονται σε ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ ανάλογα με την βαθμίδα εκπαίδευσης τους. Ένα φαινόμενο που είναι καθαρά ελληνικό και διαιωνίζεται για πολλά χρόνια, χωρίς να γίνει ποτέ αξιόλογη προσπάθεια επίλυσης του είτε από τον εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά ούτε και από τις μέχρι τώρα Συνδικαλιστικές και Κλαδικές ηγεσίες.
Ο διαχωρισμός αυτός εξυπηρέτησε για χρόνια το σύστημα , το οποίο όχι μόνο τον δημιούργησε αλλά και τον εκτρέφει ως σήμερα. Είναι φυσικό το σύστημα να θέλει κατακερματισμένο τον Νοσηλευτικό Κλάδο , γιατί έτσι τον ελέγχει καλύτερα παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του , αλλά και τον αποδυναμώνει δίνοντας του μικροσυντεχνιακό ρόλο. Επειδή λοιπόν έναν Ενιαίο Νοσηλευτικό Κλάδο τον φοβούνται και θα είναι πιο δύσκολο να τον εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά , εμείς προτείνουμε:

  1. 1.    Ενιαία Τριτοβάθμια Νοσηλευτική, Πανεπιστημιακού Επιπέδου, με κατάργηση των υπαρχόντων τμημάτων Νοσηλευτικής των ΤΕΙ, και με παράλληλη ίδρυση νέων Τμημάτων Νοσηλευτικής πέραν των υπαρχόντων στα Πανεπιστήμια κατά τα πρότυπα του νεοϊδρυθέντος  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ώστε να μπορέσει και ο χώρος της Νοσηλευτικής να προχωρήσει απαλλαγμένος από διασπάσεις και να καταξιωθεί προσφέροντας  στους πολίτες το επίπεδο και την ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας  που τους αξίζει.
  2. 2.    Ακαδημαϊκή, Βαθμολογική και Μισθολογική ισοτίμηση με τους Νοσηλευτές (ΠΕ), των ήδη υπηρετούντων Νοσηλευτών (ΤΕ) μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπου θα λαμβάνονται υπόψη τα χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε συνδυασμό με τα Επίπεδα των Ελληνικών Τίτλων Σπουδών στην Ευρώπη καθώς και μέσα από ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και αποφάσεων  των αρμόδιων Επαγγελματικών Επιστημονικών και Συνδικαλιστικών φορέων της Νοσηλευτικής Κοινότητας και των Συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.
  3. 3.    Ειδικά για τους Δ.Ε Βοηθούς Νοσηλευτών προτείνουμε:
  •  Καθιέρωση του Επαγγελματικού τίτλου Νοσηλευτής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) για τους ήδη υπηρετούντες ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτές στις Δημόσιες Δομές Υγείας κατ’ εφαρμογή του ΠΔ 38/2010 (ΦΕΚ Α΄ 78/25-5-2010), με το οποίο ενσωματώθηκε στο εσωτερικό Δίκαιο η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/36/ΕΚ, και ορίζει το επάγγελμα του Νοσηλευτή – Νοσηλεύτριας ως «νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα» και καθορίζει τις απαιτήσεις (επαγγελματικά προσόντα) και διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζονται στην Ελλάδα.
  • Κατάργηση των σχολών που παρέχουν το τίτλο Δ.Ε Βοηθών Νοσηλευτών 
  • Δυνατότητα Εκπαιδευτικής διεξόδου έως το 3ο έτος της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής των ΔΕ Β. Νοσηλευτών χωρίς εξετάσεις, μέσα από συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες που θα καθοριστούν μέσω διαλόγου και αποφάσεων  των αρμόδιων Επαγγελματικών Επιστημονικών και Συνδικαλιστικών φορέων της Νοσηλευτικής Κοινότητας και των Συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.
  • Μετατροπή των οργανικών θέσεων τους σε προσωποπαγείς  για τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτές που δεν έχουν ολοκληρώσει την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή δεν επιθυμούν την εκπαιδευτική τους εξέλιξη.
  •  Αναγνώριση Εργασιακών και Επαγγελματικών Δικαιωμάτων καθώς και Οικονομική Αναβάθμιση των Νοσηλευτών ΔΕ, ανάλογη του έργου που στην ουσία επιτελούν με την παράλληλη κατάρτιση ενός Σύχρονου Πλαισίου καθηκόντων που θα ανταποκρίνεται στην σύγχρονη εργασιακή καθημερινότητα και την κατάργηση του αναχρονιστικού ΠΔ 210/ΦΕΚ Α’/165 24-7-2001.


Η παραπάνω λύση θεωρούμε πως εκτός από ολοκληρωμένη και  ουσιαστική  είναι και επιτακτική, εύλογη, δίκαιη, ηθική και νόμιμη. Αξιοποιεί τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτές και την πολύχρονη εμπειρία τους, τους δικαιώνει για την προσφορά τους και θέτει τέρμα στην εκμετάλλευση που έχουν υποστεί από το υπάρχον σύστημα. Βάζει τέλος στο καθεστώς αδικίας και παρανομίας από την πλευρά της επίσημης πολιτείας και συγκάλυψης της από όλους τους εμπλεκόμενους. Η δυνατότητα για την προτεινόμενη λύση παρέχεται τόσο από την Ελληνική όσο και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς υπάρχει ανάλογο παράδειγμα εντός του Ευρωπαϊκού χώρου. 
Ως απάντηση σε προωθούμενες μεσοβέζικες λύσεις και ημίμετρα που τον τελευταίο καιρό ακούγονται από το Υπουργείο αλλά και άλλους χώρους και αποτελούν ακόμη  ένα τρόπο διαιώνισης του προβλήματος  και αύξησης του αναβρασμού στο χώρο, έχουμε να πούμε πως κάποια στιγμή όλοι πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών αφήνοντας πίσω τις σκοπιμότητες και τα  μικροπολιτικά συμφέροντα.
 Η στιγμή  έχει φτάσει και αποτελεί πρόκληση για όλους μας.
  1. 4.    Αναμόρφωση των Οργανισμών των Νοσοκομείων στους οποίους θα προβλέπεται για όλες τις θέσεις Νοσηλευτών μία κατηγορία, αυτή των Νοσηλευτών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ).
  2. 5.    Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ  όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι Επαγγελματικές Κατηγορίες Νοσηλευτών (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) με σαφώς διακριτά επαγγελματικά –βαθμολογικά και μισθολογικά δικαιώματα, των Μαιών-Μαιευτών  καθώς και των Επισκεπτών-τριών. 
  3. 6.    Ένταξη του Νοσηλευτικού Προσωπικού στα ΒΑΕ
Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Καλούμε την Κυβέρνηση και δη τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να προχωρήσουν άμεσα στη Θέσπιση όλων εκείνων των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων, που με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα οδηγήσουν στην Επαγγελματική και Εκπαιδευτική Αναβάθμιση   των Νοσηλευτών με στόχο την καταξίωσή τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς τους και μάλιστα κάτω από αντίξοες εργασιακές συνθήκες.

Απαιτείται λοιπόν τόλμη και γενναιότητα από την Κυβέρνηση για να τεθεί ένα οριστικό τέλος στην Παθογένεια του Κατακερματισμού στη Σύγχρονη Νοσηλευτική. 

Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να προχωράς στο σχεδιασμό για το Μέλλον της Νοσηλευτικής χωρίς να έχεις κλείσει Οριστικά και Αμετάκλητα τις «ανοιχτές πληγές» του  παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.